INKUBATOR PRZEDSIĘBIORCZOŚCI

INFORMACJE

A-19
autor projektu: Marcin Macieszko
pracownia projektowa: Nanostudio
powierzchnia użytkowa: 1433,39 m2
powierzchnia zabudowy: 639,64 m2
kubatura: 6567,90 m3
wysokość budynku: 11,68 m
kąt nachylenia dachu: 45 stopni = 100% i 25 stopni = 46,6%

TECHNOLOGIA WYKONANIA

fundament: ława fundamentowa
ściany zewnętrzne: murowane trójwarstwowe
ściany wewnętrzne: murowane
strop: konstrukcja drewniana
dach: kryty dachówką ceramiczną

OPIS

Forma budynku w zasadniczym wymiarze została określona przez trójkątny kształt działki. Bryła budynku podzielona jest na dwie części- obie kryte dachem dwuspadowym o kącie nachylenia 45°. Części są wobec siebie usytuowane pod kątem 16°, co tworzy ciekawe efekty przestrzenne. Pomiędzy częściami znajduje się łącznik stanowiący jednocześnie hol budynku. Wejście do budynku możliwe jest z obu stron projektowanego łącznika.

Projektowany budynek podzielony jest na kilka stref funkcjonalnych, które łączą się w przestrzeni holu- centralnej części budynku: strefa biurowo- konferencyjna, strefa rekreacyjna, strefa VR, strefa jadalna z zapleczem kuchennym, strefa pomieszczeń sanitarnych oraz techniczno-pomocniczych.

Na parterze zaplanowano 2 sale do prezentacji w technologii Virtual Reality. Dodatkowo na tej kondygnacji znajduje się jadalnia dla pracowników oraz gości. Pion sanitarny umieszczony jest w północnej części budynku. Pomieszczenie biurowe zaprojektowano na kondygnacji 1 budynku w formie open space oraz na poddaszu, gdzie zlokalizowano osobne pokoje.  W otwartej przestrzeni biurowej znajduje się  50 stanowisk komputerowych do których bezpośrednio przylegają salki konferencyjne, przeznaczone są dla inkubowanych.  Dodatkowo na piętrze zaplanowano strefę rekreacji, podzieloną na pomieszczenie rozrywki oraz wypoczynku. Wentylatornia, archiwum oraz pomieszczenie techniczne zajmować będzie część poddasza budynku.

Budynek stylistycznie wpisuje się w zastaną w sąsiedztwie architekturę, nawiązując do niej spadkiem dachu a także zastosowanymi materiałami. Dzięki podziałowi na dwie wyodrębniające się części, bryła zyskała lekkość i nowoczesny charakter przy zachowaniu tradycyjnych materiałów wykończenia elewacji.

 

PARTER

1/1 hol: 99,67m2
1/2 sala VR 1: 83,05m2
1/3 sala VR 2: 74,61m2
1/4 salka konferencyjna: 16,23m2
1/5 jadalnia: 71,1m2
1/6 kuchnia: 13,5 m2
1/7 zmywalnia: 8,77m2
1/8 kuchnia dla pracowników: 7,80m2
1/9 magazyn: 4,69m2
1/10 korytarz 8,44m2
1/11 WC damskie: 12,29m2
1/12 WC męskie: 15,34m2
1/13 WC dla niepełnosprawnych: 5,35m2
1/14 natrysk: 8,34
1/15 pom. matki z dzieckiem: 6,15m2
1/16 klatka schodowa: 12,54m2
1/17 korytarz: 10,56m2
1/18 pom. gospodarcze: 5,32m2
1/19 kotłownia: 13,09m2
1/20 administracja: 20,33m2
1/21 magazyn: 16,00m2

PIĘTRO

2/1 hol: 44,43m2
2/2 salka konferencyjna 1: 11,00m2
2/3 salka konferencyjna 2: 9,67m2
2/4 salka konferencyjna 3: 13,97m2
2/5 biuro: 82,05m2
2/6 biuro: 189,97
2/7 korytarz: 8,25m2
2/8 strefa rekreacji: 31,27m2
2/9 strefa odpoczynku: 35,40m2
2/10 WC damskie: 12,71m2
2/11 WC męskie: 15,83m2
2/12 WC dla niepełnosprawnych: 6,34m2
2/13 natrysk: 9,08m2
2/14 pom. matki z dzieckiem: 5,27m2
2/15 korytarz: 9,08m2
2/16 klatka schodowa: 12,54m2

PODDASZE

3/1 komunikacja: 90,93m2
3/2 biuro: 40,75m2
3/3 biuro: 29,70m2
3/4 biuro: 30,28m2
3/5 archiwum: 119,20m2
3/6 wentylatornia: 61,68m2
3/7 pom. techniczne: 50,46

MINIMALNE WYMIARY DZIAŁKI