BUDYNEK WIELORODZINNY Z CZĘŚCIĄ USŁUGOWĄ

INFORMACJE

pracownia projektowa: Nanostudio
architektura: Marcin Macieszko
powierzchnia użytkowa: 191,53 m2
powierzchnia zabudowy: 134,24 m2
kubatura: 992,12 m3
wysokość budynku: 7,11 m
kąt nachylenia dachu: 1,15 stopni = 2%

TECHNOLOGIA WYKONANIA

fundament: ława fundamentowa
ściany zewnętrzne: murowane trój i dwuwarstwowe
ściany wewnętrzne: murowane
strop:  gęstożebrowy
dach: papa termozgrzewalna

 

OPIS

Projekt budynku obejmował stworzenie przestrzeni dla gabinetu stomatologicznego oraz kilku dodatkowych pomieszczeń mieszczących samodzielne, niewielkie mieszkania. Ze względu na dwie funkcje budynku, posiada on dwa niezależne wejścia. Jedno z nich znajduje się na ścianie frontowej. Drzwi te prowadzą wprost do przestronnego holu gabinetu, doświetlanego światłem dziennym. W dalszej części znajdują się pomieszczenia takie jak: gabinet stomatologiczny, toaleta dla pacjentów, sterylizatornia, pomieszczenie socjalne, toaleta dla personelu oraz pomieszczenie gospodarcze.

Do części mieszkalnej prowadzi wejście zlokalizowane na północnej ścianie budynku.

Każde z mieszkań posiada niewielki metraż, natomiast znajdujące się w nim pomieszczenia zaprojektowane zostały tak, by były one możliwe jak najbardziej ustawne. Dodatkowo duże okna doświetlają mieszkania oraz otwierają się na otaczającą widok tej części miasta.

PARTER

1/1 komunikacja 3,90 m2
1/2 korytarz 3,59 m2
1/3 łazienka 4,574 m2
1/4 pokój z aneksem 19,97 m2
1/5 kotłownia 5,17 m2
1/6 gabinet 20,82 m2
1/7 WC dla personelu 3,78 m2
1/8 pom. socjalne 6,04 m2
1/9 poczekalnia 16,21 m2
1/10 WC dla pacjentów 5,01 m2
1/11 WC dla personelu 3,78 m2
1/12 pom. gospodarcze 2,16 m2
1/13 sterylizatornia 3,53 m2

PIĘTRO

2/1 komunikacja 16,58 m2
2/2 korytarz 3,41 m2
2/3 łazienka 4,52 m2
2/4 pokój z aneksem 20,00 m2
2/5 pokój z aneksem 21,59 m2
2/6 łazienka 4,21 m2
2/7 łazienka 4,23 m2
2/7 pokój z aneksem 21,85 m2

 

MINIMALNE WYMIARY DZIAŁKI