DOM JEDNORODZINNY A-49

INFORMACJE

pracownia projektowa: Nanostudio
architektura: Marcin Macieszko
powierzchnia użytkowa dla nowej zabudowy: 178,86 m2
powierzchnia użytkowa pom. technicznego+garaż: 43,3 m2
powierzchnia nowej zabudowy: 199,57 m2
kubatura całej inwestycji: 122,44 m3
wysokość budynku: 8,19 m
kąt nachylenia dachu: 2 stopni = 45%

TECHNOLOGIA WYKONANIA

fundament: ława fundamentowa
ściany zewnętrzne: murowane dwuwarstwowe
ściany wewnętrzne: murowane
strop: gęstożebrowy
dach: blacha płaska

 

OPIS

Budynek projektowany jest w nowoczesnej stylistyce, co podkreślone zostało użytymi materiami elewacyjnymi: grafitowymi płytami włókno-cementowymi, oraz białym tynkiem mineralnym. Całość ocieplają elementy drewniane w układzie pionowym. Pomimo swoich gabarytów bryła zyskuje lekkość dzięki dużym przeszkleniom oraz rozrzeźbionej formie.

Budynek pod względem funkcjonalnym odpowiada potrzebom 4-5 osobowej rodziny. Na parterze znajdują się pomieszczenia wspólne: kuchnia połączona z przestronną jadalnią oraz częścią dzienną, gabinet, a także część sypialna (sypialnia z łazienką oraz garderobą). Ponadto na parterze znajdują się pomieszczenia pomocnicze: przedsionek, garderoba, WC, pomieszczenie techniczne oraz garaż dla dwóch samochodów osobowych.

Piętro budynku zajmują sypialnie oraz łazienka. Z pokoju gościnnego na piętrze dostępny jest taras na dachu części budynku.

.

PARTER

1/1 Przedsionek-4,48m2
1/2 Kuchnia-16,,25m2
1/3 Salon+jadalnia-34,12m2
1/4 Komunikacja-16,25m2
1/5 Garderoba-7,29m2
1/6 Sypialnia-10,44m2
1/7 Łazienka-7,72m2
1/8 Gabinet-10,29m2
1/9 WC-1,83m2
1/10 Garderoba-6,45m2
1/11 Pom. techniczne-10,17m2
1/12 Garaż-33,13m2

 

PIĘTRO

2/1 Komunikacja-10,32m2
2/2 Sypialnia-19,61m2
2/3 Łazienka-11,20m2
2/4 Sypialnia-18,98m2
2/5 Sypialnia-8,65m2

 

MINIMALNE WYMIARY DZIAŁKI

 

WIZUALIZACJE WNĘTRZA

W domu o powierzchni 178,86m2 zrezygnowano z formalnego wydzielenia przedsionka, salonu, kuchni czy jadalni na rzecz płynnie przenikającej się, otwartej przestrzeni. Dużą rolę odgrywa tu strefowanie wnętrza prostymi formami, materiałami i przemyślanym oświetleniem. Przykładem jest oddzielenie strefy wejścia od kuchni kubiczną zabudową przy jednoczesnej rezygnacji z formalnego wydzielenia pomieszczeń ścianami. Część dzienna jest również wyraźnie zaznaczona w bryle budynku co dodatkowo podkreślone zostało kolorystyką elewacji. Ciemna kuchnia w której dominującym materiałem jest spiek kwarcowy zrównoważona została ciepłym odcieniem drewna, a jednolita podłoga jest łącznikiem pomiędzy salonem, kuchnią i strefą wejściową. Nadrzędnym celem było to, aby wnętrze tworzyło spójną kompozycję, a poszczególne materiały ‘przelewały się’ pomiędzy pomieszczeniami. Punktem wyjścia w tym projekcie miało być drewno dębowe w naturalnym odcieniu. Występuje ono w dużej ilości na podłodze, ścianach, w postaci gładkich połaci, ale także frezowanych paneli. Neutralne kolory- biele, szarości i beże- współgrają z otaczającą dom zielenią i wlewają się o wnętrza przez duże przeszklenia.